rendezvénytér

SÜMEG, PÜSPÖKI PALOTA

 

A sümegi Püspöki Palota helyzete jelképesnek is mondható: a vár oldalában bújik meg, ha nem is elrejtőzve, de a városba látogatók szeme elől kissé rejtve maradva. A 2018 és 2021 között lezajlott komplex turisztikai fejlesztés azonban ráirányíthatja a figyelmet erre a különleges épületre: a palota nem csak a magyarországi barokk építészet kiemelkedő emléke, de építtetőjén keresztül igazi barokk történetet mesél el az ország újjászületésének nagy korszakából.

 

A felújításnak köszönhetően megújultak a belső terek, freskómaradványok kerültek elő és rokokó stukkódíszek kaptak új életre, restaurált műtárgyak kerültek vissza a palotába, de meglepő és jelentőségteljes felfedezések is előkerültek a több évszázados falrétegek mögül.

 

A kiállítás Padányi Biró Márton püspök személyes sorsán keresztül mutatja be a palota történetét, a barokk korszak világképét, a sümegi mindennapokat és a püspök karrierjét is meghatározó európai politikát. Szintén főszerepet kap a kiállításon Franz Anton Maulbertsch barokk festőzseni és három festősegédje, akiket a sümegi plébániatemplom kifestésével bízott meg a püspök.

 

A Püspöki Palotában megnyílt kiállítás ebbe a nyüzsgő, túlzásoktól hemzsegő, de mégis elragadó barokk korba kalauzol el, közel hozza egy régmúlt korszak gondolkodásmódját és vizualitását, és nem utolsósorban láthatóvá teszi a palota megmaradt és restaurált kincseit.

 

A felújításnak köszönhetően a palota több terme is alkalmas rendezvények befogadására. Az állandó tárlat mellett időszaki kiállításokra is van lehetőség.

 

A megújult palota belső udvara exkluzív helyszínt biztosít kulturális célú előadásokhoz, koncertekhez, valamint családi és céges rendezvényekhez egyaránt. Egyedülálló látványt nyújt a megújult belső homlokzat és a kapualj felújítása után kialakult összkép, ami a látogatók szeme elé tárul a háttérben a sümegi várral.

 

ÁRAJÁNLATKÉRÉSÉRT ÉS BŐVEBB TÁJÉKOZTATÁSÉRT VÁRJUK MEGKERESÉSÉT AZ ALÁBBI E-MAIL CÍMEN:
ELHELYEZKEDÉS

A Püspöki Palota Sümeg történelmi belvárosában, a várhegy lábánál található.

Budapest felől az M7-es autópályán, majd a 8-as főút igénybevételével közelíthető meg. A Balaton-parti településekről a 71-es és a 84-es főúton haladva egyszerűen elérhető. Bécs felől a 84-es főúton keresztül érhető el.

 

Parkolás

Autóval a Püspöki Palotától 50 méterre a Szent István téren, vagy a közeli Kisfaludy téren lehetséges. A belváros utcái mentén is mindenhol ingyenes a parkolás, 5 perc sétával pedig elérhető a Püspöki Palota.

Parkolási lehetőség busszal: a Hétvezér téren (5 perc séta) vagy a Várparkolóban (10 perc séta) A kapu előtt található egy mozgássérült parkoló.

ÉPÍTÉSZETI PARAMÉTEREK:
 Az épület hasznos területe: 2880 m2, a belső udvar: 750m2

 

KÖZMŰ/INFRASTRUKTÚRA: 
Elektromos áram, ingyenes WIFI hálózat, mobil hálózati lefedettség

 

TECHNIKAI FELSZERELTSÉG:
Projektor, vetítővászon, pulpitus és hangtechnika.

 

LEGKÖZELEBBI REPÜLŐTEREK: 
Budapest, Liszt Ferenc Repülőtér 200 km, Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtér Sümegtől 40 km-re található.

Kapacitástáblázat

RENDEZVÉNYTEREK

 

 

BEFOGADÓKÉPESSÉG (fő)
Különböző elrendezés esetén

Alapterület m2

Állófogadás

Széksoros

U alakú

Körasztalos

Belső udvar

750

500

150

Esküvőterem (219)

61

60

50

Rózsaszín stukkós terem (244)

55

80

50

35

30

Konferencia terem (215)

56

60

40

35

30

Palota kávézó

74

80

70

50

40

Kávézó terasz

100

100

50

Kápolna

52

50