„Mennyei ügyek” A sümegi Püspöki Palota kiállítása

Régóta vártuk, hogy megnyíljon a püspöki palota kőatlaszok által őrzött kapuja, és beléphessünk a veszprémi püspökök “soha nem látott szépségű rezidenciájába”.
 
 
A három évig tartó restaurálás eredményeként igazán különleges hely lett. A kiállítás a rokokó palota építtetőjének, Padányi Biró Márton püspöknek a története.

 

 

 

 

Mennyei ügyek

A 18. század közepe Nyugat-Európában új korszak hajnala. A török pusztítás után Magyarország sorsa is történelmi fordulóponthoz érkezik. Ezen a színpadon, királyok és királynők mellett játszott fontos szerepet a püspök – és talán játszhatott volna még fontosabbat is. A körülmények – bizonyos földi ügyek – azonban úgy hozták, hogy Márton püspök nem teljesíthette be elképzelt történelmi küldetését. Sümegre visszavonulva mégis maradandót alkotott: a palotát és a gyönyörű plébániatemplomot, amelynek külföldről is csodájára járnak.

Egy zseniális művészt hívott, hogy kifesse a templom falait. Franz Anton Maulbertsch műve egyedülálló: a templom tere a freskóktól hatalmas színpaddá változott. A kiállításon megtapasztalhatjuk, hogyan jött létre és mit jelentett ez az illúzió a 18. században élők számára. Átélhetjük ezt, miközben az egyik terem elpusztult falképei a szemünk láttára újjászületnek és megelevenednek.

Az interaktív könyvtárban megtudhatjuk, mi volt a tudomány a 18. században, és hogyan képzelték el az univerzumot a Pokollal és a Mennyországgal.

A püspök és a barokk festőzseni, Franz Anton Maulbertsch sorsszerű találkozásából született freskók alkalmat adnak arra, hogy belessünk a barokk és a rokokó festészet műhelytitkaiba, megismerjük a festő alkotófolyamatát, és művészettörténeti nyomozásba fogjunk.

A sümegi püspöki palota és lakóinak élete igazi barokk történet Magyarország újjászületésének nagy korszakából, amit izgalmas, minden érzékszervünkre ható, modern kiállítással mutatnak be a rendezők.

A tájékozódást okostelefonos alkalmazás is segíti, melyben a palota egyik lakója mutatja meg, milyen titkokat rejt a régi épület.

Interaktív tárlat

A kiállítás számos olyan, illúziókeltő- és szemléltető eszközt alkalmaz a kor bemutatására, amellyel közelebb hozza a látogatóhoz a több száz évvel ezelőtti világot. A palota építésének különböző korszakai például vetített hologramban jelennek meg, elpusztult freskóit pedig viddeomapping segítségével rekonstruálták, sőt, életre is keltik. Szintén falra vetített képek, pontosabban vizuális játékok és optikai trükkök segítségével idézi fel a kiállítás a sümegi mindennapokat és a kor vizuális kultúráját.

Franz Anton Maulbertsch „gondolkodófala” nyomán megnézhetjük, hogyan készültek a plébániatemplom freskói a püspök iránymutatásai nyomán, hogyan komponált a színekkel és a fényekkel a XVIII. századi festő, majd rajzfilmekben láthatjuk, hogyan zajlott a plébániatemplom kifestése, és azt is megtudhatjuk, mi a különbség a barokk és a rokokó között.

Az életre keltett festmények nem csak vizuális, de hallható információkkal, érdekességekkel fűszerezik a tárlatot. A püspök alapította titokzatos Angyali Társaság előkelő tagjai – akiket Maulbertsch megfestett a plébániatemplomban – animáció és egy interaktív játék segítségével „mutatkoznak be”, míg a korabeli uralkodók, Mária Terézia királynő, és ellenlábasa, II. Frigyes porosz király hangosan vitatkozva tárgyalják ki Biro Márton tevékenységét. Belehallgathatunk az olasz stukkátorok és a bécsi festők elképzelt veszekedésébe 1757-ből.